Bantuan RM500 kepada pemandu e-hailing


Daftar Pemandu Grab

Sejumlah 120,000 pemandu e-hailing bakal menerima bantuan sekali dapat (one-off ) sebanyak RM500 seorang di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin).- Gambar Hiasan

Bantuan RM500 Kepada Pemandu E-Hailing

KUALA LUMPUR- Sejumlah 120,000 pemandu e-hailing bakal menerima bantuan sekali dapat (one-off) sebanyak RM500 seorang di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin).

“Saya tahu pendapatan harian pemandu e-hailing sepenuh masa turut terjejas berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan. Bagi meringankan beban mereka, kerajaan akan memberikan bantuan secara one-off sebanyak RM500 kepada 120,000 pemandu e-hailing dengan peruntukan sebanyak RM60 juta,” kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari
ini.

Sebelum ini, kerajaan dalam Pakej Rangsangan Ekonomi 2020 telah mengumumkan bayaran off-one sebanyak RM600 kepada semua pemandu teksi bermula 1 April ini.- MalaysiaGazette

Credit To: Norlaile Abd Rahman – MalaysiaGazette – 27 March 2020


Daftar Pemandu Grab

77 thoughts on “Bantuan RM500 kepada pemandu e-hailing”

  1. Saya pemandu grab dan pernah berdaftar dgn grab dn berkhidmat selama 2 tahun, tapi saya tiada psv di sebab kan jatuh sakit selama 6 bulan, ada ka saya layak untuk mendapat bantuan e hailing?

  2. Jeffrey chong kim min

    Macam mana diaorang pilih siapa yang layak?pemegang lesen e hailling atau pemandu full time ?apa kateria yang diperlukan?nak call grab centre tanya tapi tak ada respond pula..

  3. mohd al jufri

    Bagaimana Untuk Dapatkan Claim RM500 Dari Bantuan (Prihatin) yeah? Adakah kena register direct di link web portal semakprihatin.treasury.gov.my atau tunggu message dari grab customer service? Thank you.

  4. Tumpang tanya, saya baru join grab Januari 2020, adakah saya layak untuk mendapat bantuan Rm 500.00?

  5. Saya nak tanya saya pemandu grab dah dari bulan 7 hingga bulan 12 selepas psv diperketatkan saya diblock oleh grab skrg saya dah buat psv lebih kurang sebulan lebih saya bawa grab ada kah saya layak terima bantuan rm500

    1. Media Grab Driver

      Hi & Salam sejahtera, selamat datang ke blog rasmi dari Alpha Grab. Terima kasih kerana meluangkan masa membaca blog kami. Untuk maklumat tambahan, sila layari blog versi-kedua (Sambungan) di https://grab-driver.com.my/versi-kedua-insentif-rm500-kepada-pemandu-e-hailing/ . Semoga ia dapat menjawab persoalan anda. Kami juga mohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Pihak kami cuma menyalurkan maklumat dan hanya mengfokuskan pendaftaran baharu. Sebarang pertanyaan lanjut sila hubungi HQ Grab di talian 03-8230 3000

  6. Reply wajib baca.. Tapi satu apa pun tak dapat beri jawapan yang benar tepat dari grab. Untuk makluman saya diberhentikan kerja dan terus jadi full time grab tapi itu pun dikatakan tak layak? Omg mana usaha nak membantu rakyat??

    Ps tak payah replay “WAJIB BACA” naik muak dah baca Grab oii.

    1. Media Grab Driver

      Hi & Salam sejahtera, selamat datang ke blog rasmi dari Alpha Grab. Terima kasih kerana meluangkan masa membaca blog kami. Untuk maklumat tambahan, sila layari blog versi-kedua (Sambungan) di https://grab-driver.com.my/versi-kedua-insentif-rm500-kepada-pemandu-e-hailing/ . Semoga ia dapat menjawab persoalan anda. Kami juga mohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Pihak kami cuma menyalurkan maklumat dan hanya mengfokuskan pendaftaran baharu. Sebarang pertanyaan lanjut sila hubungi HQ Grab di talian 03-8230 3000

  7. Kerajaan yang beri bantuan RM 500 tetapi ada banyak syarat – syarat tertaluk kepada full time driver. Mengapa kerajaan tak keluar semakan status kelayakan kepada e-hailing? Layak tak layak pun nak tahu.

    1. Kesian kepada part time e-hailing. Kalau Tak bagi terus mansuhkan inspection puspakom, EVP Dan e-hailing insurance. Bagi ringan beban individual e-hailing daripada subsidy RM 500.

  8. Hello, kita pemandu Grab, semasa PKP ni, boleh ke kita bawa penumpang ke negeri lain, misalnya dari Melaka ke Johor? Perlukan surat kebenaran atau apa2 dari pihak berkuasa? Thanks

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *